Temelji

Temelji kod montažnih kuća imaju određene zahtevekao i kod klasične gradnje. Temelji su baza svega i ukoliko nisu urađeni prema statičkom proračunu može doći do pucanaj temelja, sleganja i naravno pucanja samog objekta.

temelji kod montaznih kuca

Najvažnije je da temelji budu iskopani na određenu dubinu koja u našoj klimatskoj zoni , s obzirom na tačku mržnjenja bude oko 80 – 90 cm ispod nivoa terena. Ukoliko je temelj plitak, naprimer 40 cm kako neki izvođači rade dešava se da se zemlje ispod temelja preko zime smrzne. Kada dođe do otopljavanja ta navlažena zemlja se onda pretvara u blato i temelj počinje da tone tamo gde je najmekše i dolazi do pucanje na mestu gde je propadanje najveće. Naravno da je utrošak materijala manji kada su temelji plići ali taj luxuz sebi mogu da dozvole laici ili oni koji su skloni obmani i prevari investitora. Najčešće je to slučaj kada nema nadzornog organa na gradilištu.

temelj

Temelj treba da se popuni peskom i da se izvrši sabijanje vodom-polivanjem i natapanjem tog istog peska. Zakonskom regulativom je predviđeno sabijenje prljavog peska, ili zemlje vibro žabom ili ručno u slojevima po 20 cm. Posle toga je potrebno armirati ploču koja je pod kuće. Bez obzira na sabijanje zemlje u okviru temelja najsigurnije je armirati ploču jer i pored svega nekad dolazi do sleganja zemlje posle godinu ili dve i ispod ploče se pojavljuje praznina.

armiranje temelja

Temelji treba da se armiraju po standardima i po projektnoj dokumentaciji kako bi bili kvalitetni i dugotrajni. Oni nisu nimalo jeftini ali su baza svega ostaloga tako da ne treba štedeti.

Posle izrade temelja sleduje negovanje betona po propisima kako bi beton bio kvalitetan jer takva je tehnologija izrade betona. Treba ga zalivati propisano vreme.

temelji 4

Istovremeno je dobro odmah pre betoniranja AB ploče postaviti instalaciju vodovoda i kanalizacije, kako se ne bi kasnije lupao beton i narušavala struktura objekta. Naravno vodoinstalater treba biti u toku i kontaktu sa majstorima koji rade temelje kako bi to funkcionisalo sinhronizovano.

Još fotografija možete pogledati na linku http://www.montazne-kuce.com/montazne-kuce/galerija/montazne-kuce-temelji kako to izgleda na licu mesta i u prirodu, mislimo na izgradnju temelja.

Ostavite odgovor

*

Captcha Captcha Reload


Top call myhomecompany